Csordás Gábor zenész otthona

Swansong trio

"Három zenész - három kontinensről"

Bio

  A zenekar 2010-ben, Berlinben alakult meg, ahol Noriaki Hosoya és Csordás Gábor egy jam sessionön találkoztak. A kezdeti felállás több dobos-csere után 2016-ban véglegesedett, amikor a washingtoni Marty Risemberg érkezett a zenekarba. 

Az első lemezfelvételük 2016-ban, Budapesten történt, de csak 2019-ben jelent meg az album, a Hunnia Records gondozásában. Ugyanebben az évben egy áttörést jelentő japán turnéra is sor került, melynek során 4 főbb városban is felléptek. A pandémia kényszerű szünete után 2022-ben folytatódott a zenekar története, egy három állomásos magyar turnéval összekötött lemezfelvétellel. 2 lemez is várható tehát az évben a formációtól, mindkettő a nagyfelbontású DSD formátumban jelenik meg a Hunnia Recordson, egy stúdió album és egy élő koncertfelvétel. 

A zenekar stílusán nyomott hagy a földrajzi távolság, és a tagok zenei “neveltetésének” különbözősége. Gábor elsősorban az európai zenei hagyományok iránti érdeklődését “éli ki” a formációban, de a klasszikus zenét idéző akkord és dallam-meneteket gyakran színesíti más stílusokból vett ötletekkel. 

Noriaki maga a Berklee-t kitűnő eredménnyel végzett, megtestesült profizmus, aki kiemelkedően lírai, dallamos kompozíciókat hoz a zenekarba, melyek gyakran a páratlan ütemmutatókat, és a ritmikai nehézségek már-már elérhetetlen fokát testesítik meg. 

Marty Risembergnek erős világzenei kötődései vannak, elsősorban édesapján keresztül kötődik Argentínához, saját elhatározásából pedig Kubába ment ütőhangszereket tanulni Ramón Marqueshez. Ugyanakkor ő is az amerikai keleti-part jazzszcénájának keresett session dobosa, játszott többek között Marcus Millerrel is, és elsősorban fúziós projektekben megszerzett tudását kamatoztatja a Swansong dalaiban. 

Albumok

Videók

Sajtó

Jazzma (HU) / Do swans fly?

A Jazzma (HU) a “Do Swans Fly”-ról Lemezpolc kritika:Csordás Gábor – Do Swans Fly?  Gáspár Károly Csordás Gábor – Do...

Jazzma / Swansong

Jazzma a Swansongról JazzMa (HU)  “melodic songs with depth and content” Csordás Gábor: Swansong Csordás Gábor  – Swansong  (Hunnia Records)...

Ukvibe.org / Swansong

Ukvibe.org a Swansongról Ukvibe.org (UK) “melody, groove and adventure spearheads the trio’s effervescent sound.” GÁBOR CSORDÁS / NORIAKI HOSOYA /...

Michael’s jazz blog / Swansong

Michael’s jazz blog a Swansongról Michael’s jazz blog (SUI)  “great compositions with excellent virtuosic solos” Hungarian pianist Gábor Csordás released his excellent...

Il Popolo del blues / Swansong

Il Popolo del Blues a Swansong albumról Il Popolo Del Blues (ITA)  “songs are very well crafted, and are based...

Képek