Csordás Gábor zenész otthona

Open Doors

Az Open Doors lemez egy kortárs szólózongora album, amely sajátos ötvözete a dinamikus témáknak, költői, lírai pillanatoknak, és a jazz rögtönző szabadságának.

Open Doors

A címadó dal foglalja össze talán legjobban azt az érzést, ami bennem volt a dalok megírása közben. Valami nyíltságot kerestem, a jazz komplex intellektualitásával szembenálló nyíltabb, egyszerűbb, lehengerlőbb stílust. Ezért lett ez az album címe is : Nyitott ajtók.

Merkel Crank

A dal címe csak egy utalás arra, hogy ez a lemez nagyrészt Berlinben született, és az ottani hangulatokat fogalmazza meg. Ez a dal mutat egyfajta “erdei” hangulatot, és egyértelműen Keith Jarrett hatását is, aki akkoriban nagyon meghatározta a szólózongoráról alkotott elképzeléseimet. A jazztől szokatlan rondo formájú a dal, többször visszatér a főtéma. 

Unstoppable

A pop zene hatását tükrözi ez az egyetlen igazán gyorsan lüktető dal a lemezről. Az egyszerű, popos zongorázás tetszett ekkoriban és ezt akartam beépíteni a játékomba. A fődallam egy gyors folyam, és erős kontrasztba kerül a középső rész széttagolt egyszerűségével. A saját power-jazz nyelvem kialakításában fontos lépés volt ez a dal.

Hand-written letter

A leginkább lírai dal a lemezről. Tudjuk-e még, milyen érzés egy kézzel írott levél? Kaptunk, írtunk-e valaha ilyent? Egy kicsit metafora is ez a cím, mert ennek a korszaknak, amit az Open Doors lemez lezárt, ez volt számomra a jellemzője, ez egy kézzel írott levél, a maga öszinteségével, intimitásával, kézírásával.

Old Flame

Ez a dal egyértelműen egy jazz sztenderdet idéz, vagy legalábbis a sztenderdek világát. Én magam sosem tartottam magam kifejezetten “jazz” zongoristának, de a jazz stílus mindig körülvette a dalaimat, akármit is írtam. Mondhatjuk azt is hogy ez a dal Hommage a sztenderd jazznek. 

Koletzki

Az egyik kedvenc kompozícióm, talán ebben sikerült a legjobban megfogni a berlini életérzést. A balkéz monoton ostinato kopogása, a fődallam bluesos sóhaja, és az improvizáció végtelennek tűnő látomás-szerűsége. A berlini elektronikus zene inspirálta a ritmusvilágot

Beyond the wave

Ez egy improzíció, azaz egy improvizáció, amelyet újra feljátszottam. Ez a tengerek, óceánok hatását mutató záró dal, amely a végtelen hullámokhoz hasonlóan kavarog a hallgató körül. Érdekes módon akkor írtam, amikor még sosem hajóztam az óceánokon. 

Streaming

Sajtó, kritikák

No posts found!