Csordás Gábor zenész otthona

A Jazzma (HU) a "Do Swans Fly"-ról

Lemezpolc kritika:
Csordás Gábor – Do Swans Fly?

 Gáspár Károly

csordas-gabor-do-swans-fly.jpg

Csordás Gábor – Do Swans Fly? (Hunnia Records)

 

„Ez a hattyú bizony tud repülni!”

2019 júliusában írtam a Csordás Gábor (zongora), Noriaki Hosoya (basszusgitár), és Marty Risemberg (dob) által fémjelzett hármas debütáló lemezéről, mely a „Swansong” címet viseli. Most elkészült a kiváló anyag folytatása, címében is utalva az előző albumra, hiszen a „Do Swans Fly?” kérdést teszik fel a Hallgatóknak a nagyszerű művészek a borítón.

A magyar-japán-amerikai trió stúdióba vonulva 11 dalt rögzített, méghozzá öt Csordás Gábor és hat Noriaki Hosoya kompozíciót.

Az ötödik „track”-ként felcsendülő Hosoya szerzeményben („Far from Winter”) vendégművészként Táborszky Bence trombitás csatlakozott fantasztikus játékával a csapathoz.

A „Swansong”-hoz hasonlóan az új anyag is a jóféle eklektika jegyében született meg, hiszen a mainstream vonulat mellett feltűnik a jazz-rock és a mostanság oly divatos neo-soul világa is, de az ún. európai, az elsősorban az ECM kiadóra jellemző fantasztikus hangulat szintén körbelengi a „Do Swans Fly?”-t.

A szerzemények mindegyike kidolgozott, fantáziadús, és „lejön”, hogy a trió sokat dolgozott, próbált a gördülékeny, jó értelemben véve könnyed megszólalás érdekében.

Jobbnál-jobb témák és improvizációk, összeszokott, közös zenei univerzumban mozgó zenészek által, akik ezúttal is szívvel-lélekkel és nagy tudással felvértezve mesélnek nekünk szépséges hattyúkról, valamint az élet nagy dolgairól, a jazz csodás nyelvén beszélve.

 

Gábor Csordás–Noriaki Hosoya–Marty Risemberg: Do Swans Fly? (Hunnia Records 2022)

1. Blue in Bordeaux

2. Do Swans Fly?

3. Steam

4. Intercontroversial

5. Far from Winter

6. Rush Our

7. What Can I Say?

8. Houdini

9. Unknown Cover Song

10. Komorebi

11. Tango Reminiscencia

 

Csordás Gábor – zongora

Noriaki Hosoya – basszusgitár

Marty Risemberg – dob

Táborszky Bence – trombita (5)