Csordás Gábor zenész otthona

Jazzma a Swansongról

JazzMa (HU)  “melodic songs with depth and content”

Csordás Gábor: Swansong

csordas-gabor-swansong.jpg

Csordás Gábor  – Swansong  (Hunnia Records)

 

„Hattyúdal; de ezzel nincs vége!”

Nemrégiben kaptam meg Maloschik Róbert főszerkesztő úrtól Csordás Gábor, Noriaki Hosoya és Marty Risemberg lemezét, a „Swansong”-ot, mint „kritizálandó” anyagot. Meghallgatva a Hunnia Records gondozásában napvilágot látott korongot, úgy döntöttem, hogy az általam szerkesztett és vezetett rádiós jazzmagazinba, a JazzKarcba invitálom egy beszélgetés erejéig a trió vezetőjét, a nagyszerű zongoristát, Csordás Gábort.

Gábor személyében egy rendkívül érdekes és szimpatikus művészt volt szerencsém megismerni, aki a jazz klubok, fesztiválok világa mellett, időnként óceánjáró hajók utasait szórakoztatja játékával, sőt, pedagógusként is tevékenykedik.

A hármas egy igazi nemzetközi összefogás eredményeként született, hiszen a magyar zongorista mellett a japán Noriaki Hosoya basszusgitározik, és az amerikai Marty Risemberg dobol.

A „Swansong”-ot Magyarországon, az SSR Stúdióban rögzítették, majd az utómunkálatokat -keverés, „masterelés”- Csordás Gábor végezte el.

A CD-n kereken 10 dal csendül fel; öt Csordás és négy Hosoya kompozíció, no meg egy közös témájuk, melyben Andrea Zuliani is „tettestárs” („The Panda March”), aki a formáció előző dobosa volt.

Gáborék zenéje a jazz több irányzatát öleli fel. A szerzemények dallamosak, jó értelemben véve „slágeresek”, mégis megvan bennük a kellő mélység és mondanivaló. Romantikusnak is lehet nevezni majd mindegyik darabot, de jóféle, „dögös” lüktetés lengi körül azokat -sok esetben páratlan ritmusokkal operálva-, melyek által kortárs és trendi lett a „Swansong”.

Persze ne feledkezzünk el a klasszikus zene hatásáról sem, amely „tetten érhető” több számban is, és nagyon jól áll az efféle zenének.

Egyfajta kifinomult, a Közönség részéről a koncerteken, és természetesen a lemez esetében is figyelmet igénylő smooth jazz véleményem szerint a Csordás, Hosoya, Risemberg fémjelezte muzsika.

A „Swansong” -tehát „Hattyúdal”- biztos vagyok benne, hogy nem a trió hattyúdala, hiszen a három kiváló művész még sok-sok szép percet szerezhet nekünk együttműködésük gyümölcseként. Várjuk!

 

Csordás Gábor–Noriaki Hosoya–Marty Risemberg: Swansong (Hunnia Records 2019)

1. Birdseye

2. Breaking Through

3. Turbulence

4. The Panda March

5. Trapped Light

6. Painting with Two Colors

7. Cradle Me

8. Play

9. Koletzki

10. If Ever

 

Csordás Gábor – zongora

Noriaki Hosoya – basszusgitár

Marty Risemberg – dob